Terrorister fri adgang fra Egypt til Gaza

I november 2005 presset USAs utenriksminister Condolezza Rice en avtale gjennom om grensekrysningen Rafah i et tøft diplomatisk spill. Dette ga for første gang i historien palestinerne kontroll over en grense, men avtalen skulle gi Israel veto-rett om hvem som fikk komme inn, påpeker Harel. Slik er i det minstre avtalen markedsført av talsmenn for forsvarsmyndighetene.
 
Harel skriver; "Slik kontrollen er innrettet er det umulig for Israel å foreta virkelig overvåkning.Israel får overlevert en navneliste bare kort tid før palestinerne krysser inn på Gaza-stripen. Videobildene er ofte små og uklare til at personer kan idenftifiseres skikkelig. Våre folk har bare noen få minutter til å koble et bilde av dårlig kvalitet med et navn som kan vekke mistanke. I de fleste tilfeller har vi ikke tid til å konsultere eksperter fra Shin Bets hovedkvarter. Selv om vi kontakter europeerne [som overvåker grensestasjonen] er det ikke sikkert de har sjanse til å gjøre noe. Når alt kommer til alt er sikkerhetseffekten av denne avtalen nær null. I praksis betyr det at terrorister kan passere uhindret, gjennom terminalen", konkluderer Harel.

I ettertid stilles det også spørsmål til om avtalen var legitim. Jerusalem Post kunne den 16. november fortelle  at ingen juridisk bindende avtale faktisk ble signert.


EDIT:   I august planlegger Israel en storstilt tilbaketrekning fra Gaza-stripen, og man stiller spørsmål med hvem som vil forhindre palestinske rakettangrep mot israelske byer og landsbyer. Våpenforsyningene til Gaza kommer først og fremst gjennom underjordiske tunneler langs den ti kilometer lange grensen til Egypt.

Egypts ambassadør israel,  Assef Ibrahim, forteller til Jerusalem Post at; "Israel må ikke forvente at vi vil stanse terror fra Gaza-stripen. Egypt vil ikke være Israels politimann på Gaza-stripen. Dette er først og fremst et israelsk problem og et israelsk spørsmål som dere må løse selv."


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Israel-venn og freds-venn

Israel-venn og freds-venn

21, Bergen

Jeg har lyst å vise sider av midt-østen konflikten som viser et mer helhetlig bilde enn mange gir uttrykk for. Jeg erkjenner at Israel har sine feil, men jeg liker ikke det kyniske synet på at Israel er den store stygge Goliat. Begge sider har sine ekstremister, og jeg føler med begge sider. Både Israel og palestinerne må inngå kompromisser for å endelig kunne få til å opprette en palestinsk stat.Bare så det er klart. Jeg håper om en bedre fremtid for alle som bor i midtøsten.

Kategorier

Arkiv

hits