Irshad Manji

Irshad Manji

"Jeg tror ikke at det er Israel som er den fremste undertrykkeren av palestinerne. Det er det de palestinske lederne med sin arabiske kulturimperialisme som er."

Det er forfatteren Irshad Manji som sier ordene. Hun er blant av verdens mest kontroversielle muslimer, og har mottatt utallige drapstrusler for sin kritikk av islam. Denne helgen var hun en av foredragsholderne på kongressen til International league of religious sosialists (ILRS), som i år var lagt til Oslo, med Arbeiderparti-gruppen Kristne Arbeidere som arrangør.

Manji som,selv er muslim, ga i fjor ut boken "Hva er galt med islam", der hun går til kraftig angrep på egen religion, og oppfordrer muslimer til å stå opp mot arabisk stammementalitet, som hun mener undertrykker islam.

"Den militære okkupasjonen må stanse, men det er en annen okkupasjon som er mye mer alvorlig. Det er okkupasjonen som de palestinske lederne står for", sier hun.

Den humanitære situasjonen i Gaza forverret seg forrige uke etter en militær storoffensiv fra Israel, og her i Norge kritiserte utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) Israel for å ta i bruk grove maktmidler i sine aksjoner i de palestinske områdene. Israels ambassadør forsvarte aksjonene for å være krig mot terrorisme.

"Sannheten er at de palestinske lederne okkuperer sinnene til egen befolkning. Storbritannia ga palestinerne muligheter til å få sin egen stat, men lederne gikk imot det uten å konsultere sitt eget folk. Hvordan kan vi som rasjonelle mennesker skylde den humanitære situasjonen i Gaza på Israel?" spør Manji.

På spørsmål om hva hun tror må til for at det skal bli fred i midt-østen, svarer hun: 

"Folket der hører sjelden støtte fra Vesten. I Nablus på Vestbredden kom jeg i snakk med en gruppe studenter, og en av jentene i denne gruppen ba meg sende en melding tilbake til vesten. «Vær så snill. Vi er glade for deres støtte, men ikke bruk oss som et leketøy for deres egne antipatier mot Israel».
 
Hun mener kort fortalt at det ikke er noen annen god løsning for palestinerne enn å leve i fredelig sameksistens med Israel.

Forfatteren snakker uavbrutt om møter hun har hatt med ulike palestinske ledere på sine reiser i Midtøsten. En av dem var Muhammed al-Hindi, den politiske lederen for Islamsk Jihad i Palestina:

"Jeg spurte ham hvilket sted i Koranen som forsvarte bruk av selvmordsbombere. Han brukte tretti minutter på å bla i Koranen, før assistenten hans pekte på et vers som var så generelt at det ikke sa noen verdens ting. Det viser at islam har alt å gjøre med tolkning. Når du stiller enkle spørsmål, viser det seg at de ikke vet hva de snakker om. Jeg spurte deretter tolken hvorfor al-Hindi ville gi meg et intervju når han framsto slik han gjorde. Da svarte tolken at "Han antok at du bare var nok en dum vestlig journalist. Vi har en frykt for å stille spørsmål. Hele episoden bare understreker hvor nødvendig det er med mer uavhengig tenkning innen islam. Men vi er redde for å bli kalt rasister, at vi er respektløse, og vi tenker at fordi vi ikke kjenner kulturen innenfra, har vi ikke forutsetning for å synse om den. Jeg spør meg selv hvorfor det da er greit at vi sivile stiller spørsmål ved hva som skjer på Guantanamo. For hvis man skulle brukt samme argumentasjon, burde det vært bare militære som fikk mene noe om Guantanamo.", avslutter hun med.Kilde

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Israel-venn og freds-venn

Israel-venn og freds-venn

21, Bergen

Jeg har lyst å vise sider av midt-østen konflikten som viser et mer helhetlig bilde enn mange gir uttrykk for. Jeg erkjenner at Israel har sine feil, men jeg liker ikke det kyniske synet på at Israel er den store stygge Goliat. Begge sider har sine ekstremister, og jeg føler med begge sider. Både Israel og palestinerne må inngå kompromisser for å endelig kunne få til å opprette en palestinsk stat.Bare så det er klart. Jeg håper om en bedre fremtid for alle som bor i midtøsten.

Kategorier

Arkiv

hits