"Kristne" med jødisk blod på hendene

Såkalte kristne har en historie med mye blod på hendene når det kommer til jødene. Siden det var rabbier som fikk Jesus hengt, har man ofte trukket frem at jødefolket er ”Kristusmordere”, og brukt dette til å jule opp jøder, ødelegge deres eiendommer, jage dem vekk, håne og drepe dem. Gjennom hele Europas historie ble jødene den passende syndebukken for de fleste alvorlige problemene. Det gjaldt økonomiske kriser, plager, krig mm., uansett hvem som hadde skylden. Argumentet om ”kristusmordere” var også et av de mange som ble brukt av Hitler til å håne dem og utrydde ca 1/3 del av verdens jøder.
 
Ved slutten av det 4.århundre ble Johannes Krysostomos, biskop av Antiokia, bekymret fordi noen i hans menighet var involvert i synagogeskikker, som f.eks å holde bibelske høytider. Dette likte han ikkje så han skrev en serie på åtte taler mot jødene. Her er et lite utdrag; ”Synagogen er ikkje bare et bordell og et teater; det er også slynglenes hule og et losji for ville dyr. Ingen jøde tilber Gud…Jøder er uhelbredelige mordere og drukkenskap gir dem grisens manèrer. De dreper og lemlester hverandre…”
 
Han skriver også; ”Det er mot jødene eg ønsker å ta opp kampen.. jødene er forkastet av Gud og det finnes ingen tilgivelse eller soning for deres grusomme forbrytelse, gudemord.” Merkelappen ”Kristusmordere” ble brukt igjen og igjen på jødene, av antisemitter, i senere tid og blir av enkelte i dag fortsatt brukt.
 
Her er 5 grunner til at Jødene ikkje kan bli stemplet som ”kristusmordere av kristne”:
 
-         Å gi kollektivt ansvar til et helt folk gjennom alle generasjoner, kan ikkje bekreftes ved ordene fra noen få mennesker. De talte for seg selv, ikkje for hele Israel eller for enhver jøde. Derfor fordømmer en kristen jøder, om han dømmer hver jøde for noe noen jøder har gjort. Og Jesus sier klart ifra til kristne at de skal verken fordømme eller dømme.

-         Om de blir holdt ansvarlig for Jesu død, da er også hele den ikke-jødiske verden skyldig i det samme ansvar, for det var romerske ikke-jødiske soldater som utførte korsfestelsen. Om ikke rette anklagene mot alle mennesker måtte en i det minste rettet anklager mot alle italienere. Du ser gjerne selv hvor tåpelig dette argumentet er.

-         Jesus ga seg selv villig i døden for menneskehetens synd ( Joh 10:17-.18)- derfor er det ifølge kristen tro menneskenes synd som naglet ham til korset- ikke bare jødisk mobb eller romersk hær.
-         Før Jesus døde, sa Han: ”Far, forlat dem, for de vet ikke hva de gjør.” (Luk 23:24) Hvis Jesus tilga de jødiske og romerske (italienske) aktørene, hvorfor skal ikke da en kristen gjøre det samme?

-         På den tredje dag, sto Jesus opp fra de døde ifølge Bibelen (1 Kor 15.kap.)Han var i dødsriket, men kom til liv igjen ifølge Bibelen- derfor er det ikke nødvendig for kristne å legge skylden på noen som helst for å drepe noen som ikke er død.
 
Les mer om dette
her

 
De første kristne ble anklaget for å drepe små barn og spise deres kjøtt og drikke deres blod. På samme måte trodde mange i middelalderen at jøder kidnappet og spiste kristne barn.

Da Hitler kom til makten samarbeidet han med den katolske kirke- selv om det var noen som sto imot og gikk offentlig ut mot ham, var det sjokkerende mange som var samarbeidsvillige. Dette viser at selv de steder folk skal være så tolerante, er det mye fordømmelse. Europa burde være flau over dets fordomsfulle fortid.La oss håpe at dette forblir fortid. Da tenker jeg også i forhold til Europas muslimer. Vi må opprette dialoger, ikke bare anta det ene og det andre. Det var det vi gjorde med jødene og se hva som skjedde!

Også i dag finnes det folk som kaller seg kristne men som fortsatt tar i bruk rasistisk tankegang..De er heldigvis i ekstremt fåtall men du finner dem.Her i Norge har den såkalte kristne Ørstamannen Stig Bergmann republisert Zions Vises protokoller, som for lengst har blitt bevist som et falskneri. Protokollene tar for seg Jødenes angivelige plan for verdensdominanse. Enda et eksempel fra Norge er Alfred Olsen, leder for den katolske organisasjonen Folkets motstandsbegelse <Det kristne alternativet>


Her er 2 vers ifra bibelen som kristne kan ha valgt å tolke på sin egen måte for å fremme antisemittiske budskap:

APE 2 9
Jeg vet om din trengsel og din fattigdom - men du er rik - og spotten fra dem som sier de er jøder, og ikke er det, men er Satans synagoge.
APE 3 9
Se, jeg lar nogen av Satans synagoge komme, av dem som sier de er jøder, og ikke er det, men lyver. Se, jeg vil gjøre så at de skal komme og falle ned for dine føtter og kjenne at jeg har elsket dig.


Her er det rom for tolkninger til motsetning ifra koranens vers om jøder.Når Jesus selv ( som tross alt er de kristnes Gud) sa at man skal ikke dømme eller fordømme, man skal ikke drepe og man skal elske sin fiende- henger det da på greip utifra et kristent syn å trakkasere og drepe jøder da? Nei- spesielt ikke med tanke på at Jesus var jøde selv (!)

Her kan det være passende å slenge inn et godt sitat ifra han som skal være kristnes høyeste forbilde;"Du ser splinten i din brors øye, men ser ikke pålen i ditt eget."

8 kommentarer

Elisabeth

06.mar.2006 kl.16:14

Fint du tar opp dette her. Det virker som du har god bakgrunnskunnskap om dette. Likevel har jeg lyst til å fylle ut bildet litt. Det som jødehatende kristne (?) lett kan overse i Det nye testamentet er at jødene kan bli brukt som bilde på hvordan alle mennesker kan være overfor Gud, nemlig at de kan ha djevelen som far (Joh 8, 44).
Jødene var jo det "gamle" gudsfolket. Hvorfor tror jødehaterne da at det "nye" skal bli bedre? Selv Paulus (apostel) sier at han må vokte seg for å ikke falle i synd.

En annen ting er at Jesus går inn i profettradisjonen. Profene i Det gamle testamentet kunne være nokså krasse mot jødene for å få dem til å vende om.

Til avslutning vil jeg si at jødene fortsatt har en spesiell plass hos Gud (Romerne 9- 11). Før Jesu sin gjenkomst skal evangeliet igjen bli forkynt for dem, slik at jødene får en ny mulighet til å vende om. Dette bl.a fordi at Gud også vil vise at han står ved løftene han gav sitt folk i den gamle pakt, nemlig å være deres Gud.

Mathias

07.mar.2006 kl.22:15

Av og til virker det som du har jøder og Israle på hjernen. Hvorfor denne ensidige støtten til Israel som det virker du har? Litt balanse skulle man ha forventet.

Elisabeth

09.mar.2006 kl.19:13

Det jeg skrev i mitt første innlegg har ingen ting med hvem jeg støtter. Ville bare skrive et innlegg fordi du virket interessert i hva Bibelen sier (men jeg begynner å lure)

Paulus vektlegger i Rom 9- 11 at det er en sammenheng mellom Det gamle og Det nye testamentet. Hadde Gud plutselig løpt fra løftene sine til Israel, hadde det betydd at kristne ikke kunne stole på ham. Kristne kunne da bli utsatt for samme skjebne en gang i fremtiden. En kan si at Gud ikke gir opp Israel, fordi han ser at det da kan bli vanskelig å få folk til å tro på Jesus.

I tilfellet du lurer så har jeg tilegnet meg kunnskapene mine gjennom å studere kristendom grunnfag og mellomfag.

Ellers var jeg for en del år siden i Israel og på Vestbredden og snakket med palestinske kristne og palestinske muslimer. De gav meg og mine venner mye å tenke på.

Red.

09.mar.2006 kl.19:43

Til Elisabeth: Ja, dette var interresant. Du blander nok meg og Mathias. Jeg er redaktøren og synes det er interresant hva folk har å si uavhengig hvem de støtter. Selv støtter jeg undertrykte arabere, men ser at Israel er i en helt spesiell situasjon- derfor er det en vanskelig og komplisert situasjon og både araberne og Israel har sine svin på skogen. Vil gjerne høre mer om hva du og palestiner-araberne snakket om. Det hadde vært interresant å høre.

Elisabeth

10.mar.2006 kl.10:21

- godt å høre at du (red) ikke var Mathias.

Da vi snakket med palestiner- araberne fikk vi lære mer om islam, hvordan det var å være palestinsk- arabisk kristen og hvordan det generelt sett var å leve på Vestbredden. F.eks fikk vi vite at de ikke hadde tilgang på vann hver dag. Derfor måtte de samle opp vann i tanker. De mistenkte at israelerne forpurret vannleveransene til dem.

Red.

10.mar.2006 kl.11:46

Til Elisabeth: Kunne du ikke skrevet mer om dette i en artikkel? Det hadde vært kjempeflott.

Elisabeth

11.mar.2006 kl.12:52

Jeg får se. - har desverre litt mye å gjøre for tiden, så er godt mulig jeg må ta meg en pause fra bloggingen.

Tor-Dahlberg

22.feb.2009 kl.16:47

Hei! ja her runger stilheten.

Det gamle testamente forteller om en djevelsk gud, side etter side.
Denne gud tror di kristne på, og er derfor blitt like djevelsk som sin gud.
Ikke fordi de er spesielt onde, men fordi di har sin tro fra fedrene som i sine torturkammer med glødene jern nektet folk å forstå bibelen.
Denne skrækk har vi arvet, slik at vi ikke tror at det var slangen som hugg frelseren i helen, da de sier det var hans egen far som tok livet av sin sønn. Men ve ropene over disse gjaller i himmelen.

tor

Skriv en ny kommentar

Freds-venn

Freds-venn

23, Bergen

Begge sider har sine ekstremister, og jeg føler med begge sider. Både Israel og palestinerne må inngå kompromisser for å endelig kunne få til å opprette en palestinsk stat. Jeg håper om en bedre fremtid for alle som bor i Israel og de palestinske områdene.

Kategorier

Arkiv

hits