Om det som nå skjer i Gaza

Miryam Shomrat
"Det er en glede å være her og treffe gode venner av Israel. Spesielt i en sensitiv og vanskelig tid for landet." 

Dette var ordene til Israels ambassadør i Norge, Miryam Shomrat, som var på DFEF sitt landsmøte Onsdag kveld. Hun ga Israels versjon av det som nå foregår i Gaza.
 
Hunforklarte at det var meningen at uttrekkingen fra Gaza skulle bedre Israels sikkerhet. I stedet har konflikten eskalert.

"Raketter blir skutt mot israelere, og angrepene fortsetter. Senest i går ble en skole angrepet av rakett. Israel er forpliktet til å reagere, men da skjer det en merkelig reaksjon hos mediene. Israel blir beskyldt for brutal undertrykking når de forsvarer seg."

Shomrat la vekt på at Israel ikke har til hensikt å skade sivile. Hun tar som eksempel saken med kidnappingen av Lilad Shabit. Diplomatiet ventet i tre dager før Israel bestemte seg for å aksjonere.

"Det er viktig for meg å understreke at når palestinere med vitende og vilje går etter israelske sivile, er de ansvarlige for palestinere som blir skadd.Israel kan ikke akseptere en situasjon hvor vi konstant er under angrep. Ingen stat ville tolerert det. Det betyr ikke at vi har gitt opp diplomatiske forsøk, men vi legger press på Palestinas selvstyre. Derfor er kritikken fra det offentlige Norge meget uheldig. Israel er i selvforsvar. Det er viktig at ingen lar seg villede av vage palestinske formuleringer. Vi kan ikke forhandle med en regjering som fornekter Israels rett til å eksistere. Vi håper fremdeles at vi vil være i stand til å forhandle med presidenten i palestinsk selvstyreområde. Hvis ikke, er det mulig vi vil søke andre alternativer for fred."

Hun uttalte at Israel tar forhåndsregler for å unngå tap av sivile liv, og viser til tall der ikke
 
-stridende palestinere utgjør 17 prosent av antall drepte, mens i Israel er 70 prosent av alle drepte ikke-stridende.

Israels sikkerhetsminister sier idag at Israel vil løslate flere palestinske fanger, om de får tilbake sin ene soldat, Gilad Shalit, som ble kidnappet av palestinske terrorister.

Redaktør for avisen Norge Idag, Finne Jarle Sæle understreker at det nå Israel gjør ikke bare er pga den kidnappede Israelske soldaten, men pga av de utallige palestinske raketter som har rammet Israel i det siste. Han mener at da har palestinerne alt startet en krig, og kan ikke defineres som "våpenhvile", slik det blir fremstilt i norske aviser.

Videre skriver han: "Dette er videre en enkel sak ut fra læreboken til våre store folkerettslærde, Frede Castberg. Han slår utvetydig fast at et land har rett til å gå til militære aksjoner på området til et annet land- og også på en tredje parts område - når ikke fiendtlige voldshandlinger stanses.
Israels aksjoner er tatt rett ut av læreboken i folkerett. Det bekymrer oss hvis utenriksminister Jonas Gahr Støre, som vi har all respekt for, skal begynne å lytte til venstrevridde akademikeres helt nye utgave av folkeretten. Det nytter ikke. Vi får holde oss til folkerettens bokstav og ånd- og ikke den nye utgaven, inspirert av akademikere som begynte sin karriere i Palestina-fronten. Også terrorister og selvmordsbombere har en nasjon som er rammet, full anledning til å stanse. Det er et moralsk imperativ overfor egen sivilbefolkning- og overfor freden.Israel fortjener honnør for at de har bygget et sikkerhetsgjerde som har stanset 97 prosent av selvmordsbombere. De har dermed her brutt sirkelen av terroraksjoner og gjengjeldelser som ville har krevd mange liv på begge sider. Israel har gjort det mulig å snakke istedet for å skyte- hvis Hamas og Palestinafrontens venner bare vil. Vi tror at Israel-venner denne sommeren skal bruke tid med kristne politikere som ikke skjønner dette. De må forklare dem at folkeretten hjemler et sikkerhetsgjerde av flyttbare installasjoner- selv om et arabisk-dominert FN bombarderer landet med fordømmelser.Men vær for all del høflig når du snakker til politikerne. Det er bibelsk. Ellers kan de bli både sure og morske. Det tjener ikke Israels sak. Israel bør rydde skikkelig opp i Gaza og knuse den infrastrukturen som et totalitært Hitlerregime, kalt Hamas - like demokratisk valgt som Hitler før krigen- har etablert, med tanke på utslettelse av en annen stat.
Når presidenten Mahmoud Abbas ikke er i stand til å stanse videre steg i denne planen- skal han være takknemlig for at Israel hjelper ham. Det kan han selvsagt ikke offentlig gi uttrykk for. Da kan han bli snikmyrdet av de ifølge norsk presse sosialt interesserte Hamas-gruppene. Det er et forunderlig å se hvilken side Aftenposten og andre norske aviser har havnet på under uskadeliggjørelsen av infrastrukturen til terroristene."Kilder: Aftenposten,  IDAGVG, Dagen,
Én kommentar

nei

17.jul.2006 kl.16:47

Nå har ikke jeg lest Geneve-konvensjonene, så jeg skal ikek uttale meg for meget om dem. MEN: Om de har rett til å gå inn der, har de ingen plikt å "skru klokken 20 år tilbake". I fremtiden må Israel klare seg med en opinion som er enda fiendtligere i Libanon og nabolandene, i tillegg til at det sannsynligvis blir lettere å rekruttere medlemmer til Hezbollah. Er det virkelig slik en israeler trygger sin sikkerhet?

Libanon er ikke et land som kan sammenlignens med et vestlig land, godt utbygd infrastruktur, og sterkt samhold i en demokratisk stat, eller som et hvilketsomhelst oljerikt araberland, som har en sterk stat som kan holde landet sammen. Libanon er fattig og skjørt, og om Israel virkelig ønsker å gjøre det lettere for ekstremister å utfordre maktbalansen, er det Israel som får ta støyten - det kan hverken Hezbollah eller Libanon lastes for.

Skriv en ny kommentar

Israel-venn og freds-venn

Israel-venn og freds-venn

21, Bergen

Jeg har lyst å vise sider av midt-østen konflikten som viser et mer helhetlig bilde enn mange gir uttrykk for. Jeg erkjenner at Israel har sine feil, men jeg liker ikke det kyniske synet på at Israel er den store stygge Goliat. Begge sider har sine ekstremister, og jeg føler med begge sider. Både Israel og palestinerne må inngå kompromisser for å endelig kunne få til å opprette en palestinsk stat.Bare så det er klart. Jeg håper om en bedre fremtid for alle som bor i midtøsten.

Kategorier

Arkiv

hits