En grunn for det Israel nå gjør i Gaza

Arieh Cohen


Arien Cohen er oppgitt og sint. Han er en av beboerne i den Israelske byen Sderot, som siden ifjor høst, da tilbaketrekkningene på Gaza ble utført, har blitt rammet av 620 Kassam-raketter. Sderot er en av de nærmeste naboene til Gazastripen. Han har ingen tro på at den pågående israelske militæroperasjonen vil være tilstrekkelig. Hæren er satt inn på den sørlige delen av Gazastripen. Men rakettene skytes ut fra områder i nord, påpeker han.

 


I løpet av de siste årene er fem av innbyggerne drept, hundrevis er såret, et ukjent antall er påført psykiske lidelser. Mens 4200 mennesker har forlatt Sderot.
Her, på plassen foran en av de offentlige bygningene i sentrum holder 48 år gamle Cohen og hans meddemonstranter til med bannere, plakater og slagord.
Mer håndfaste virkemidler er også tatt i bruk. For halvannen uke siden streiket hele byen for å markere sin misnøye med regjeringens manglende beskyttelse. Men fortsatt faller en og annen rakett.

Bortføringen av korporal Gilad Shalit har gitt israelerne "det symbol og det påskudd de trengte for å invadere Gaza", skriver forsvarsmedarbeider Yaakov Katz i avisen The Jerusalem Post.
Men den tidligere lokalavisredaktøren Arieh Cohen vil ikke være med på en slik argumentasjon: "Hva med oss? Her i Sderot er vi 25 000 mennesker som i årevis er holdt som gisler av Kassam-rakettene uten at noen har gjort noe for oss."


Han mener at hæren bør gjennomføre en operasjon lik den som ble iverksatt på Vestbredden for fire år siden: - Gå inn og renske opp. Fjerne terroristenes infrastruktur. Alternativet er at vi en dag blir angrepet med kjemiske og biologiske våpen, sier han.

 

Like vest for byen ligger kibbutzen Nir Am. Også den har fått merke rakettregnet. Men innbyggerne har holdt en betydelig lavere profil enn naboene i Sderot.
Her kan man treffe ekteparet Shaul og Vivian Mana og deres to sønner på tre og fire år - en av de 20 familiene som er medlemmer av dette kollektivsamfunnet.
"Vi har fått litt hjelp fra regjeringen, blant annet til å bygge et tilfluktsrom i barnehagen. Men vi skulle gjerne ha skikkelig beskyttelse for hvert av husene", sier han.

 

Innbyggerne i Nir Am har ikke gjort noe stort nummer av rakettfaren. De satser mer på stille diplomati - vel vitende om at altfor mye styr om angrepene vil ramme kibbutzens økonomi, som er sterkt avhengig av trafikken på sitt gjestehus.


"Hvis vi skriker opp, vil folk slutte å komme hit", sier Shaul.


Han mener absolutt regjeringen må reagere på rakettene. Men i likhet med andre av kibbutzens innbyggere mener han det ikke er nok med militær makt.


"Vi må ramme terrorgruppene uten at det går ut over den palestinske befolkningen" , sier studenten Emil Azar (29). Dette synes å være den rådende holdningen i denne og nærliggende kibbutzer: Militært press kombinert med diplomati. Og uten at uskyldige blir rammet.Kilde

 

5 kommentarer

Arnt

08.jul.2006 kl.00:50

Jammen pussig at folk smeller raketter etter deg når du stjeler landet deres.

Red

08.jul.2006 kl.21:46

Til Arnt: "Stjeler"?Du burde få med deg hvorfor Israel har "stjålet" Gaza og Vestbredden.

Arnt

10.jul.2006 kl.21:29

Fordi de er fanatiske.

Red.

11.jul.2006 kl.02:35

Til Arnt: Det er feil. Fordi de tok områdene i en forsvarskrig, som de ble påført av Jordan, Syria og Egypt. Disse områdene er strategiske for å forsvare seg mot fremtidige angrep. Spesielt Vestbredden, som Israel fortsatt har.

Om du skal se på hvem som er fanatisk, kan du heller se på palestinerne, hvor overveldene mange støtter et antisemittisk totalitært parti. Samtidig har Israelsk politikk gått mer mot venstre.

Amos

29.sep.2007 kl.06:40

Merkelig at du klandrer andre for å være ensidige og
antisemittiske når du selv ensidig forsvarer Israel.
Fokuset blir igjen satt på palestinske angrep - mens angrepene mot Gaza er forferdelige og det lever mennesker der med store traumer, og fattigdom.
Israelere får smake sin egen medisin, sånn er det å leve under trusler og okkupasjon. Dette skulle palestinerne vite.

Skriv en ny kommentar

Israel-venn og freds-venn

Israel-venn og freds-venn

21, Bergen

Jeg har lyst å vise sider av midt-østen konflikten som viser et mer helhetlig bilde enn mange gir uttrykk for. Jeg erkjenner at Israel har sine feil, men jeg liker ikke det kyniske synet på at Israel er den store stygge Goliat. Begge sider har sine ekstremister, og jeg føler med begge sider. Både Israel og palestinerne må inngå kompromisser for å endelig kunne få til å opprette en palestinsk stat.Bare så det er klart. Jeg håper om en bedre fremtid for alle som bor i midtøsten.

Kategorier

Arkiv

hits