Dagfinn Høybråten vil fjerne forbud

Som jeg tidligere tok opp i Jødehat i Norge, har de rundt 1300 norske jødene fortsatt problemer med å skaffe matvarer, pga forbud mot slaktemetoden deres.  Slaktemetoden er ganske lik den samer bruker for å slakte rein- dyret mister bevissthet og kjenner ikke smerter. Denne loven tok tyskerne vekk som en selvfølge etter 2.verdenskrig, for å fjerne hver flik av antisemittisme. Nå har endelig Krf-leder Dagfinn Høybråten tatt til orde for å fjerne forbudet. Her er spørsmålet han stilte til Arbeids- og integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen;

"De rundt 1300 jødene som bor i Norge har i flere år opplevd problemer med å få tak i mat som er tilberedt på en slik måte at de kan spise det uten å komme i konflikt med sin religiøse overbevisning. Dels blir basisvarer som kosherkylling ikke importert, og dels er koshermat svært dyrt. Hva vil Arbeids- og inkluderingsministeren gjøre for at koshermat skal bli lettere tilgjengelig for den jødiske befolkningen i Norge?


Begrunnelse:

Da den jødiske befolkningen i Norge er forholdsvis liten, og fordi det ikke er tillatt å slakte på jødisk vis i Norge, er norske jøder avhengig av å importere det meste av maten fra utlandet. Denne importen møter problemer i form av regelverk og kontroll som er tilpasset storimport, og ikke import av små kvanta som det her er snakk om. Utvalget i Norge er dårlig og prisene er høye. Kosherkylling er ikke mulig å få tak i etter at importen ble stanset i 2004 på grunn av salmonellafunn i slik kylling. Det er alvorlig dersom et dårlig tilpasset norsk regelverk og byråkrati legger så store hindringer i veien at den jødiske befolkningen får problemer med å få tak i mat som er godtatt etter deres religion."

Dette synes jeg er bra at noen endelig tar opp.La oss håpe at Bjarne Håkon Hanssen tar dette på alvor,  slik at det skjer en lovendring snart, som gjør at Norges jøder lettere kan få tak i den maten de har lyst på. Dèt burde være en selvfølge i år 2006.

Én kommentar

Trond

12.mar.2006 kl.02:35

Det er mange som lider under dette problemet. Islendingene i Norge sliter også med å få impotert sine tradisjonelle retter til sin årlige juleblot.

Skriv en ny kommentar

Israel-venn og freds-venn

Israel-venn og freds-venn

21, Bergen

Jeg har lyst å vise sider av midt-østen konflikten som viser et mer helhetlig bilde enn mange gir uttrykk for. Jeg erkjenner at Israel har sine feil, men jeg liker ikke det kyniske synet på at Israel er den store stygge Goliat. Begge sider har sine ekstremister, og jeg føler med begge sider. Både Israel og palestinerne må inngå kompromisser for å endelig kunne få til å opprette en palestinsk stat.Bare så det er klart. Jeg håper om en bedre fremtid for alle som bor i midtøsten.

Kategorier

Arkiv

hits