Uansett hva de sier, Obama er også en Israel-venn

For israelvenner vil en skepsis kanskje bre seg med tanke på USAs valg av ny president, fordi man er redd han ligger for langt til venstre. Påstanden blir gjerne understøttet ved at man trekker frem at Obamas tidligere prest var jødehater.

Men undertegnede mener at man absolutt har grunn til å avfeie påstanden om en helt annerledes midtøsten-politikk med Obama som president. For det første har Obama tatt avstand fra sin tidligere prest sine rasistiske uttalelser om hvite, jøder, USA og Israel.

For det andre vet vi ganske mye om hva Obama står for politisk i midtøsten-konflikten, og om noe, så er han i det store og det hele pro-israelsk. Det kan da også være en pekepinn for den skeptiske at Jerusalem Post gjorde en måling som viste at over 70 prosent av amerikanske jøder stemte på Barack Obama.

Det er nok to ting som vil opprøre svært konservative israelvenner, nemlig at Obama er for en tostatsløsning og også ikke nødvendigvis er mot å dele Jerusalem. (Han sa først helt nei til en deling, men modererte seg i ettertid). Men ser vi på hva han helt konkret står for ellers, kan vi oppsummere slik:

- Han har sagt klart nei til palestinske flyktningers (og deres barns) "rett" til å vende tilbake til Israel, og vil dermed bevare Israel som jødisk stat majoritetsmessig.

- Han vil ikke ha dialog med Hamas før de avstår fra vold og anerkjenner Israel.

- Han vil sterkt opprettholde det millitære samarbeidet med Israel, blant annet ved utviklingen av Arrow-rakettene og relaterte rakettprogrammer. Dette vil opprettholde Israels millitære overlegenhet og kunne beskytte dem mot angrep fra f.eks Teheran.

- Han vil først og fremst legge press på Iran diplomatisk, ved blant annet sanksjoner, men utelukker slett ikke en potensiell nødvendighet av å bruke millitære tiltak mot Iran om de angriper Israel.

Se forøvrig også Obamas valg av ny pro-israelsk stabssjef.
Kilder: DagenMagazinet Torsdag 6.november 2008 og siste.no

4 kommentarer

Lars-Toralf Storstrand

07.nov.2008 kl.21:38

Du fér med latterlege argument. Obama er muslim og marxist, og hev offentleg uttala at han går inn for ei tvostatsløysing. Det er meir enn nok til å slå fast at han ikkì kann vera Israelsven.

Red.

07.nov.2008 kl.22:15

Til Lars-Toralf Storstrand: Du skriver: "Obama er muslim og marxist."

Og du skriver også til meg: "Du fér med latterlege argument".

Jaha..hehe. Det er unødvendig for meg å kommentere mer enn det.

Minneapolise

08.nov.2008 kl.18:34

Hva er det med folk som slenger av seg ord som kommunist, sosialist, marxist osv uten å engang ha lett opp en superforenklet definisjon i wikipedia eller en ordliste.... ?
Til Minneapolise: Nei, du kan så sei..

Skriv en ny kommentar

Israel-venn og freds-venn

Israel-venn og freds-venn

22, Bergen

Jeg har lyst å vise sider av midt-østen konflikten som viser et mer helhetlig bilde enn mange gir uttrykk for. Jeg erkjenner at Israel har sine feil, men jeg liker ikke det kyniske synet på at Israel er den store stygge Goliat. Begge sider har sine ekstremister, og jeg føler med begge sider. Både Israel og palestinerne må inngå kompromisser for å endelig kunne få til å opprette en palestinsk stat.Bare så det er klart. Jeg håper om en bedre fremtid for alle som bor i midtøsten.

Kategorier

Arkiv

hits