En korreksjon

Da jeg først begynte på denne bloggen, hadde jeg et veldig høyrevridd syn på konflikten i midtøsten. Jeg har moderert meg, og det vil nok merkes - noen vil sikkert mene jeg modererer meg for lite i ulike saker, men det er nå så. Likefullt vil andre mener jeg svikter Israel. Jeg er ikke enig med meg selv i alt det jeg har skrevet før på denne bloggen.  Vi mennesker er forskjellige, og vi forandrer oss. Slik er det og slik må det bli.

Derfor er denne bloggen selvsagt preget av subjektivitet.

Det er en vanskelig konflikt. Det jeg mener i dag er at mennesker som ofte kaller seg Israel-venner, burde slutte å ta opp sider ved denne konflikten som ikke lenger er relevant å ta opp. Vi kan gjerne si at "palestinerne" ikke "egentlig" eksisterer, at den palestinske identiteten bare er "konstruert". Vel, i dag er den der.

Vi kan også ramse opp vers fra Det gamle testamentet, for å argumentere for at palestinerne ikke har rett til eget land. Eller bare konstatere at de er ekstremister og jødemordere alle sammen og derfor ikke fortjener sitt eget land. Sånt er sludder. Eneste veien til fred, er at de får sin egen stat. Palestinske flyktninger må ikke få "retten til å vende tilbake" til Israel, men få bo i et fremtidig Palestina.

Når - eller eventuelt hvis- Palestina blir opprettet, vil vi se om det kan bli moderasjon og mindre islamistiske tendenser blant palestinerne. Hvis det fortsetter da med millitant aggresjon mot Israel, burde det være helt logisk å anta at Israel vil ha adskillig mer støtte og forståelse fra verdenssamfunnet enn de har i dag.

900 er drept i Gaza, ser jeg på nyhetene i idag. Jeg håper jeg har de fleste Israelvenner med meg (de som selv velger å kalle seg det) når jeg sier at det smerter. Jeg håper Hamas blir svekket. Og jeg håper Israel snart fjerner flere israelske bosettere på omdiskuterte områder. For Israel har makt til å gjøre noe med også dèt, og det burde de. Ariel Sharons valg om å fjerne bosettere fra Vestbredden var en fin start.

Men mye mer arbeid gjenstår faktisk.

4 kommentarer

12.jan.2009 kl.21:05

Go Israel !

Fredrik Mellem

13.jan.2009 kl.12:18

Vel talt!

kjellemann

16.jan.2009 kl.07:45

Veldig bra tenkt og skrevet Martin! Det er to sider ved denne konflikten og man må saken fra begge sidene.

Martin/Red

22.jan.2009 kl.02:23

Takk til dere begge to :)

Skriv en ny kommentar

Freds-venn

Freds-venn

22, Bergen

Begge sider har sine ekstremister, og jeg føler med begge sider. Både Israel og palestinerne må inngå kompromisser for å endelig kunne få til å opprette en palestinsk stat. Jeg håper om en bedre fremtid for alle som bor i Israel og de palestinske områdene.

Kategorier

Arkiv

hits