Israel vs Hizbollah

Den korte versjonen er denne: 2 israelske soldater er kidnappet av terrorgruppen Hizbollah som befinner seg i Libanon. Israel har gått inn i Libanon med tusenvis av soldater, fly og tanks for å finne soldatene og ødelegge basene til terroristene.

Norsk og Europeisk media generelt gir inntrykket av at Israel angriper Libanon nå bare pga at to soldater er bortført. Den samme grunnen tror folk flest er årsaken til at Israel gikk inn i Gaza igjen. Gaza- saken er derimot ikke så enkel som skrevet i tidligere innlegg, og det er heller ikke denne.

Hizbollah er med i regjeringen
Militæranalytikeren Herb Keinon i Jerusalem Post forklarer hvorfor Israel gir Libanon ansvar for Hizbollah-angrepet onsdag. For det første er ikke Hizbollah bare en militant organisasjon som opererer i noen distrikter i Sør-Libanon. Hizbollah-partiet er del av regjeringen i Libanon, og har et regjeringsmedlem.
"På en måte er Hizbollah det samme for Libanon som Kadima, Ap, Shas og Pensjonistpartiet.I tillegg har FNs sikkerhetsråd krevd at Libanon avvikler de væpnede militsgruppene på eget territorium, noe regjeringen i Beirut aldri har gjort. Det internasjonale samfunn bærer også ansvar, fordi de ikke har lagt tilstrekkelig press på Libanon for å oppfylle resolusjonen", argumenterer Keinon.

Sier angrep mot Hizbollah kan forsvares
Leder for det venstreorienterte Meretz-partiet (Israels SV), Yossi Beilin støtter Israels angrep på Hizbollah:
"Angrepet kan forsvares, men til syvende og sist må vi komme til en forståelse, inkludert en forståelse med Syria. Frigivelse av fanger må være en av resultatene av slike avtaler."

Samtidig kommer det kritikk av noen av militæroperasjonene i Libanon fra partikollega Ran Cohen.
"Jeg forstår ikke hvordan bombing av flyplassen i Beirut skal sikre løslatelse av kidnappede soldater og gjennopprettelse av IDFs avskrekkingsevne", sier Cohen.

"De fleste Knesset-medlemmer står fortsatt samlet bak statsminister Ehud Olmert og forsvarsminister Amir Peretz", skriver Jerusalem Post. Opposisjonen på høyresiden har tatt til orde for enda tøffere virkemidler.

Talsmann for Israelsk UD, Mark Regev hevder at; " Israel har konkrete beviser på at Hizbollah planlegger å transportere de kidnappede soldatene til Iran." 

"Israel ser på Hamas, Hizbollah, Syria og Iran som hovedspillerne i terroraksen og hatet som ikke bare setter Israel i fare, men hele verden",
sier visedirektør i israelsk UD, Gideon Meir, til nyhetsbyrået AFP.

USA og Israel beskylder Iran og Syria for å kontrollere Hizbollah-geriljaen.
Mens USA retter pekefingeren mot Iran, advarer landets president, Mahmoud Ahmadinejad, Israel mot å gå til militært angrep mot Syria. Advarselen kom under en telefonsamtale med Syrias president Bashar al-Assad torsdag. "Dersom Israel begår en ny idiotisk handling og angriper Syria, vil dette være det samme som et angrep mot hele den muslimske verden, og det vil bli møtt med et fryktelig svar. Den israelske aggresjonen er et resultat av svakheten til marionettregimet som er i ferd med å dukke under", sa Ahmadinejad til sin syriske kollega.

Arabere brenner
Arabiske demonstranter brenner Israels flagg og viser støtte til Hizbollah

Saudi-Arabia anklager Hizbollah
På samme tid anklager Saudi-Arabia Hizbollah for den kraftige oppblussingen av krigshandlinger mellom Libanon og Israel; "Det må gjøres et skille mellom legitim motstand og ukalkulerte eventyr utført av elementer i Libanon", heter det i den uvanlig krasse uttalelsen fra det offisielle saudiarabiske nyhetsbyrået SPA.

Hvorfor Israel ikke kan frigi fanger
Hamas og Hizbollah krever at Israel skal frigi terrorister i bytte mot kidnappede soldater. Det er snakk om "uomvendte syndere", som er klar til å drepe igjen, understreker David Bedein.
Han er kontorsjef i det israelske nyhetsbyrået IRNA. I sin jobb har Bedein hatt mulighet til å lese titalls uredigerte intervjuer med palestinske terrorister i israelsk fangenskap.
"Når de blir spurt hva de vil gjøre etter at de blir løslatt, sier de at de vil drepe igjen", skriver Bedein.
I følge et israelsk institutt for forskning på terrorofre, er mer enn 50 mennesker drept av mordere som ble løslatt av Israel i såkalte "vennligsinnede handlinger" de siste fem årene.
"Det er så sin sak å redde fanger, slik vi blir befalt i den jødiske lov. Noe helt annet er det å sette en soldat fri [gjennom fangeutveksling] og vite at hans frihet vil resultere i drap på mange flere mennesker. Det er ikke en voldsspiral. Det er en spiral av mord", avslutter Bedein.

Frykter tre-frontskrig
Militæranalytikeren Ze'ev Schiff i Ha'aretz frykter at to-fronts krigen Israel er blitt påtvunget kan få en ny front dersom Syria velger å hjelpe Hizbollah i nord.
"Israel gjør klokt i å handle forsiktig, så det ikke blir åpnet en ny front mot Syria", skriver Schiff.
Han mener Israel har neglisjert Hizbollahs rakett-trussel i mange år.
"Vi må ikke la dem returnere til grensestillingene", mener han.

Israelsk skip truffet
Israelsk skip ved Libanons kyst truffet av Hizbollahs raketter

Flyplassen i Beirut
Beiruts flyplass truffet av Israelske raketter

Her er litt av hva som har skjedd de siste dagene:

- Terrororganisasjonen Hizbollah fortsatte bombardementet av terror-raketter mot Nord-Israel fredag. Minst hundre Katyusha-raketter er registrert, og rundt 20 byer og tettsteder er rammet, i følge Jerusalem Post.I følge IDF, er det skutt 700 Katyusha-raketter og granater mot Nord-Israel siden onsdag morgen. 

- Israelske kampfly har bombet viktige Hizbollah-mål og infrastruktur i den sørlige delen av Beirut fredag. IDF hadde sluppet ned flyveblad med advarsler til sivilbefolkningen i forkant.
"For din egen sikkerhet, og fordi vi ikke ønsker å skade sivile som ikke er involvert (i Hizbollah), bør du ikke holde deg i områder hvor Hizbollah befinner seg eller opererer", stod det i Israels advarsel.
Det israelske angrepet kom etter at storbyen Haifa ble rammet av Kayusha-raketter torsdag kveld.

-Tidligere på dagen ble to israelere drept og minst 120 skadet i rakettregnet fra Hizbollah.De israelske kampflyene angrep hovedbygningen i Hizbollahs hovedkvarter, i tillegg til et nabohus for sikkerhetsvakter, skriver Jerusalem Post. En bro og en stor langringstank for brennstoff til et kraftverk ble også truffet.
I følge libanesiske politimyndigheter ble minst tre mennesker drept og 55 skadet i nattens luftangrep. De sivile tapstallene i Libanon skal ha oversteget 60.

-Torsdag kveld angrep Hizbollah Israels tredje største by, Haifa, med Katyusha-raketter. Etter angrepet lovet forsvarsminister Amir Peretz å "knuse" den Iran-støttede terrororganisasjonen.
Over hundre Katyusha-raketter landet i Nord-Israel torsdag. Byene Nahariya og Safed ble hardest rammet.
Torsdag kveld ble opptil én million israelere over hele Nord-Israel bedt om å gå i tilfluktsrom i frykt for nye angrep.

-Palestinske terrorister skjøt ni Kassam-raketter mot de israelske byene Ashkelon og Sderot torsdag kveld. Fredag morgen fortsetter angrepene. Befolkningen i området ber IDF trappe opp sine operasjoner på Gaza-stripen.

-Mer enn 60 Katyusha-raketter er skutt inn i Israel siden torsdag morgen. Ha'aretz rapporterer at innbyggere flykter fra Nahariya etter rakettregnet torsdag morgen. En kvinne ble drept i angrepene.
Hizbollah sier de har over 10.000 raketter klare til å ramme Israel.

-Tapstallene stiger etter de israelske angrepene på Hizbollah og libanesisk infrastruktur det siste døgnet. Nyhetsbyrået Reuters melder torsdag ettermiddag at 47 mennesker har mistet livet, blant dem er 15 barn. Minst hundre mennesker er skadet.Israel skal så langt ha ødelagt eller påført skade på 20 broer.

-Israelske marinefartøy patruljerer langs kysten av Libanon og forhindrer all båttrafikk inn til landet, skriver Jerusalem Post.Israelske luftstyrker har bombet rullebanen på Beiruts internasjonale lufthavn, og truer med å bombe flere flyplasser i løpet av dagen. "Flyplassen blir brukt av Hizbollah til å importere våpen", melder IDF.

Kilder: MIFF, Vårt Land , Aftenposten

4 kommentarer

per

28.sep.2006 kl.11:01

per

02.mar.2008 kl.19:38

FUCK ISRAEL
:d

Mads

05.jan.2009 kl.19:44

Hei

Bra og fin blogg!
Jeg blir så frustrert over alle trangsynte nordmenn, de hører bare på media, får noen et "ondhetsstempel" av media, så MÅ det være riktig. Nei, nordmenn nå til dags er alt for trangsynte, de må lære seg å få med seg alle sidene av saken, og ikke bare den ene. Isreal har blitt terrorisert av Hizbollah lenge, på tide at de forsvarer seg, nå skal ikke en eller annen vestlig regjering true de med boikott osv, bare fordi de forsvarer seg! Jeg håper virkelig at IDF får tatt knekken på denne terroristgruppen og alle dens tilhørere! Go Israel!

keep up the good work ;)

Shadi

05.feb.2009 kl.15:21

Hva mene rdu ISRAEL TERRORISERT AV HEZBOLLAH? er du dum eller noe? ser du ikke situasjonen i midt-østen hvem faen er det som dreper så jææææævla mange sivile? fortell meg det MADS din dumme taper, Hezbollah er faen ingen terroristorganisasjon! de er faen meg frihetskjempere! grunnen til at de blir kaldt for terrorister er fordi de KNUSTE ISRAEL... derfor! hadde ikke vi hatt Hezbollah i Libanon vi hadde endt opp som PAlestina'! MADS Du er så fucka i hode? er du blind eller noe? ser du ikke alle de tusenvis av uskyldige småbarn som blir drept hver dag? jeg håper u ender opp i samme situasjon som dem ogda skal vi se hvordan du skal skrike etter din mor! som kanskje ikke erd er fordi hun ble BOMBA av en F16

Skriv en ny kommentar

Freds-venn

Freds-venn

22, Bergen

Begge sider har sine ekstremister, og jeg føler med begge sider. Både Israel og palestinerne må inngå kompromisser for å endelig kunne få til å opprette en palestinsk stat. Jeg håper om en bedre fremtid for alle som bor i Israel og de palestinske områdene.

Kategorier

Arkiv

hits