Jøder og muslimer i dialog

Rabbinere og imamer fra 34 land var denne uken samlet til dialog. Knesset-,medlem Michael Melchior  har vært med og utarbeidet konseptet bak fredskonferansen sammen med Sheikh Imad al-Faloiji som er ledende imam i Gaza.

Forumet brakte sammen mer enn 150 representanter fra Midtøsten, Europa, Asia og USA. Den fire dager lange kongressen som ble arrangert i Sevilla, åpnet søndag med 72 imamer og 72 rabbinere fra 34 land.
Årsaken til at den spanske byen ble valgt var  fordi i denne byen bodde muslimer, jøder og kristne sammen i harmoni fra det åttende århundre og i mer enn 700 år fremover.
Forumet har fått navnet den "Andre verdenskongress av Imamer og Rabbinere for fred". Den første versjonen av kongressen ble avhold i fjor i Belgias hovedstad Brussel.

Noe av poenget til disse religiøse lederne, er å vise at de aller fleste jøder og muslimer ønsker fred. De er sivile mennesker som for lengst har fått nok av krig og motsetninger. Nå vil de advare mot tendensen til at ekstremister ”kaprer” religionen.

"Vi har mer felles enn det som skiller oss" , uttalte tidligere sjefsrabbi Yona Metzger fra Israel, ifølge Jerusalem Post.

"Jeg vil bryte den oppfatningen at religion skaper problemer" , sier Alain Michel i Hommes de Parole.
Han er grunnlegger av Hommes de Parole, organisasjonen som arrangerer kongressen. Hommes de Parole er en fredssammenslutning med hovedsete i Paris.

Ahmad Taoufiq som er leder for religionsdepartementet i Marokko, fordømte islamsk terrorisme og fremholdt at islamske ledere noen ganger er stille når muslimer angriper;

"Vi må ta avstand fra retninger som deler verden i mørke og lys" , sa han.

"Kristne var ikke med i kongressen fordi det ville kunne påvirke og svekke dymanikken i et forum som er beregnet spesielt på forsoning mellom to stridende religioner som sliter med antagonisme (motsetningsforhold)" , ifølge Alain Michel. 

Godt å se at det skjer gode ting også  =)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Israel-venn og freds-venn

Israel-venn og freds-venn

21, Bergen

Jeg har lyst å vise sider av midt-østen konflikten som viser et mer helhetlig bilde enn mange gir uttrykk for. Jeg erkjenner at Israel har sine feil, men jeg liker ikke det kyniske synet på at Israel er den store stygge Goliat. Begge sider har sine ekstremister, og jeg føler med begge sider. Både Israel og palestinerne må inngå kompromisser for å endelig kunne få til å opprette en palestinsk stat.Bare så det er klart. Jeg håper om en bedre fremtid for alle som bor i midtøsten.

Kategorier

Arkiv

hits