Oppsummering av det Israelske Valget; Kadima vant!

Ehud Olmert

Kadima vant valget, men partileder Ehud Olmert (bildet) er ikke helt fornøyd med resultatet: "Dette er en stor seier for dem som plasserte tilbaketrekningen fremfor folket, fremfor dem som søkte å se på valget som en fornektelse av tilbaketrekningen. Jeg er fornøyd med resultatet, selv om vi kunne ha fått flere [stemmer].Jeg er stolt av at partiet skapt av Ariel Sharon lyktes med å vise seg som et ekte sentrumsparti, som det israelske folket søker etter."

Partilederen henvdendte seg til PA-formann Mahmoud Abbas i sin tale natt til onsdag, og ba ham om å være med i forhandlingene rundt Israels endelige grenser, og understrekte at om palestinerne ikke ville bestemme sin egen fremtid, vil Israel gjøre ensidige tiltak; "Vi er klare til å kompromisse, til å gi bort deler av vårt elskede land Israel og evakuere, under stor smerte, jøder som lever der, for å kunne skape forhold som vil gjøre det mulig å oppfylle din [Abbas'] drøm og leve side om side med oss. Om palestinerne er smarte nok til å handle, vil vi i nærmeste fremtid sitte sammen ved forhandlingsbordet for å skape en ny fremtid. Om de ikke vil, må Israel ta sin skjebne i egne hender. Det er tid for å handle."

"Vi vil være i stand til å gjennomføre en tilbaketrekning på Vestbredden med støtte av 70 til 80 Knesset-medlemmer",
antyder Ramon og statsminister Ariel Sharons rådgiver Dov Weisglass.
Men Ehud Olmerts planer om å fjerne enda flere Israelske bosettninger blir ikke enkle å gjennomføre. Han vil møte kraftig opposisjon fra en samlet settlerbevegelse, som vil gjøre alt for å sabotere evakueringsplanene fra deler av Vestbredden. Olmert må også få USAs støtte for sin fredsplan, i tillegg til at han må forholde seg til palestinernes demokratisk valgte regjering, ledet av den islamske bevegelsen Hamas.

Internt i Kadima er det ventet en intens kamp om stolene rundt regjeringsbordet, samt lederposisjonene i Knesset. Det relativt dårlige valgresultatet har gitt partiet mindre dominans enn det som meningsmålingene har spådd de siste månedene.


Amir Peretz

Kadima vil nå danne ny regjering. Nære medarbeidere av Kadima-lederen sier Shas og Pensjonistpartiet vil bli invitert med i koalisjonen. Arbeiderpartiet blir av mange oppfattet som den mest naturlige partner.

Marokkaneren Amir Peretz (bildet), leder for Arbeiderpartiet (Labour) i Israel, sier at; 
"Dette har vi klart sammen, hele partiet. I kveld er Arbeiderpartiet blitt forent og styrket.I går, da vi satte oss ned etter en lang kampanjedag, spøkte vi med at det nesten var trist at det var over, akkurat når vi hadde begynt å like det. Frøene vi plantet for lenge siden, har endelig begynt å blomstre. Denne natten vil vi huske som den natten vår sosialdemokratiske revolusjon begynte."

Peretz krever å få finansministerposten i en eventuell koalisjonsregjering med Kadima.Stortingspresident Thorbjørn Jagland, ser nå håp i den fastlåste konflikten takket være Kadimas seier; 

"Det er noen lyspunkt. En kan si mye om Sharons uttrekning fra Gaza - og Olmerts planer om videreføring av dette på Vestbredden. Men - det har skapt en ny dynamikk i Israel. Hvis den nye regjeringen baserer seg på støtte fra Arbeiderpartiet, er det en viss mulighet for at det kan bli en positiv utvikling. Da kan israelerne gå langt i å få til noe med palestinerne.

Palestinske politikere går i dag ut og oppfordrer Ehud Olmert og hans Kadima-parti til å gjenoppta forhandlingene med palestinerne. «Resultatet er som forventet, men Olmert bør nå gå tilbake til «veikartet for fred» og kaste sin ensidige plan om å sette grensene», mener palestinernes leder Mahmoud Abbas.

Befolkningene på begge sider ønsker nå en fred, basert på to stater. Derfor må nå begge parter gripe tak i det positive - selv om det ikke er det som er vanlig i Midtøsten."


Her er valgresultatet


1. Kadima: 28 seter. Høyreparti.

2. Labour (Arbeiderpartiet) : 20 seter, venstre-senter-parti.

3. Shas: 13 seter, ultraortodokse.

4. Yisrael Beitenu: 12 seter, russisk emmigrantparti, ekstrem høyre.

5. Likud: 11 seter, ekstrem høyre.

6. Arabiske partier: 10 seter.

7. Andre: 26 seter.


Jerusalem Posts sjefsredaktør David Horowitz oppsummerer valget; 

Ved valget i 2003 hadde Likud en formiddabel fremgang med Ariel Sharon som statministerkandidat - fra 19 til 38 mandater. Sharon forklarte dette med sin pragmatisme, sin villighet til å gjøre "smertefulle kompromiss" i solid allianse med Bush-administrasjonen.
Benjamin Netanyahu, på sin side, insisterte på det motsatte. Velgerne hadde støttet Likud på grunn av partiets tradisjonelle motstand mot en palestinsk statsdannelse. Valgresultatet i 2006 rettferdiggjør Sharon. Han brøt ikke bare med Likud. Han ødela Likud.
Samtidig er valgresultatet et bitende avvisning av Netanyahu - både som politiker og hans ideologi. Til tross for Netanyahus advarsler, har velgerne forsvunnet til Kadima, til Israel Beiteinu, Pensjonistpartiet - ja til og med til Arbeiderpartiet.
Det sier mye at Likud-velgerne ikke gikk til NU-NRP-alliansen i særlig grad. Høyresiden med Likud og NU-NRP har bare fått en av seks mandater i Knesset. Selv om Kadima har gjort det langt dårligere enn de sannsynligvis ville gjort med Ariel Sharon som leder, kan Ehud Olmert fritt velge i mange partier som er interessert i å være med i hans koalisjon."


Den store taperen i valget ble utvilsomt Benjamin Netanyahus parti Likud, som Sharon tidligere var en del av, før han dannet Kadima. Partiet mister hele 16 seter i Knesset. Etter valget har partiet, som har dominert israelsk politikk i tre tiår, bare elleve representanter i Knesset. Fra å være landets største parti, er de nå rangert på femteplass og har per idag ingen reel makt.

Undertegnede er selv glad for at Kadima vant, og håper de vil samarbeide med Arbeiderpartiet og ikke bare partiene på høyresiden, slik at det blir fleksibilitet i Israelsk politikk fremover.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Israel-venn og freds-venn

Israel-venn og freds-venn

21, Bergen

Jeg har lyst å vise sider av midt-østen konflikten som viser et mer helhetlig bilde enn mange gir uttrykk for. Jeg erkjenner at Israel har sine feil, men jeg liker ikke det kyniske synet på at Israel er den store stygge Goliat. Begge sider har sine ekstremister, og jeg føler med begge sider. Både Israel og palestinerne må inngå kompromisser for å endelig kunne få til å opprette en palestinsk stat.Bare så det er klart. Jeg håper om en bedre fremtid for alle som bor i midtøsten.

Kategorier

Arkiv

hits